

## ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

| Tuesday 25 <sup>th</sup> June 2024 - Day 1 |  |  |
|--|--|--|
| TIME                                       | THEME  | PRESENTER  |
| 08:30 - 08:45hrs                           | Registration   | Ushers   |
| 08:45 – 09:00hrs                           | National Anthem  | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of<br>Ceremonies and Corporate Communications<br>Officer, Higher Education Authority          |
|  | Opening Prayer   | HEI Representative   |
| 09:00 – 09:10hrs                           | Introductions  | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of<br>Ceremonies and Corporate Communications<br>Officer, Higher Education Authority – 10mins |
| 09:10 - 09:15hrs                           | Address by the Minister of Education,<br>Honourable Douglas M Syakalima, MP  | – 5mins  |
| 09:15 - 09:20hrs                           | Welcome Remarks  | Dr. Martin Mushumba, Director-Quality Assurance, Higher Education Authority - 5mins  |
| 09:20 – 09:30hrs                           | Opening Remarks  | Professor Kazhila Chinsembu, Director-General,<br>Higher Education Authority — 10mins  |
| 09:30 – 09:45hrs                           | Overview of the Workshop Objectives & Expectations   | Dr. Martin Mushumba, Director-Quality<br>Assurance, Higher Education Authority –<br>15mins   |
| 09:45 – 10:30hrs                           | Academic Transformation: This topic will focus on academic transformation, its features, and agenda for the higher education sector. | Professor Kazhila Chinsembu, Director-General,<br>Higher Education Authority – 45mins  |
| 10:30 – 10:50hrs                           | Photo Session  | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of<br>Ceremonies and Corporate Communications<br>Officer, Higher Education Authority 20mins   |
| 10:50 – 11:05hrs                           | SNACKS & REFRESHMENTS  | 15mins   |
| 11:35 – 12:05hrs                           | Discussion   | Dr. Martin Mushumba, Director-Quality<br>Assurance, Higher Education Authority –<br>30mins   |



# ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

| 12:05 - 12:45hrs              | Legal Reforms in Higher Education                              | Mrs. Tafuna Mumba-Phiri, Legal Counsel,     |
|-------------------------------|--|---|
|                               |  | Higher Education Authority – 40mins         |
| 12:45 – 13:00hrs              | Discussion   | Mrs. Tafuna Mumba-Phiri, Legal Counsel,     |
|                               |  | Higher Education Authority – 20mins         |
| 13:00 – 14:00hrs              | LUNCH & REFRESHMENTS   | 1hr   |
|                               |  |   |
| 14:00 – 14:40hrs              | Learning Programme Accreditation                               | Dr. Elizabeth Namonje, Manager-Programme    |
|                               | Processes: Workshop participants will learn                    | Accreditation, Higher Education Authority – |
|                               | about the accreditation requirements and                       | 40mins                                      |
|                               | procedures.  |   |
| 14:40 – 15:00hrs              | Discussion   | Dr. Elizabeth Namonje, Manager-Programme    |
|                               |  | Accreditation, Higher Education Authority – |
|                               |  | 20mins                                      |
| 15:00 – 15:20hrs              | SNACKS & REFRESHMENTS  | 20mins                                      |
| 15:20 – 16:00hrs              | Curriculum Development and Evaluation:                         | Prof. Innocent Mulenga – 40mins             |
|                               | This will focus on designing and assessing                     |   |
|                               | curriculum frameworks that align with                          |   |
|                               | industry needs, educational standards, and                     |   |
|                               | institutional goals.   |   |
| 16:00 – 16:30hrs              | Discussion   | Prof. Innocent Mulenga – 30mins             |
|                               | END OF DAY   |   |
| Wednesday 26 <sup>th</sup> Ju | ne 2024 - Day 2  |   |
| TIME                          | THEME  | PRESENTER                                   |
| 08:30 - 08:45hrs              | Registration   | Ushers                                      |
| 08:45 – 09:00hrs              | Recap of Day 1   | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of     |
|                               | ,  | Ceremonies and Corporate Communications     |
|                               |  | •   |
|                               |  | Officer, Higher Education Authority         |
| 09·00 = 09·40hrs              | Presentation by Nursing and Midwifery                          | ,   |
| 09:00 – 09:40hrs              | Presentation by Nursing and Midwifery Council of Zambia (NMCZ) | NMCZ Representative – 40mins                |



# ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

| 10:00 – 10:20hrs | SNACKS & REFRESHMENTS   | 20mins  |
|------------------|---|---|
| 10:20 – 11:00hrs | Presentation by Teaching Council of Zambia (TCZ)  | TCZ Representative – 40mins   |
| 11:00 – 11:20hrs | Discussion  | TCZ Representative – 20mins   |
| 11:20 – 12:00hrs | Introduction to Zambia's minimum standards and quality assurance system for ODL (with a focus on the frameworks)  | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning<br>(COL) – 40mins  |
| 12:00 – 12:20hrs | Discussion  | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning<br>(COL) – 20mins  |
| 12:20 – 13:00hrs | Learning Programme Quality Assurance Process: The workshop participants will learn about key areas for learning programme evaluation and other quality assurance parameters such as stakeholder engagement, core elements and learning programme audits | Dr. Elizabeth Namonje, Manager-Programme<br>Accreditation, Higher Education Authority –<br>40mins |
| 13:00 – 14:00hrs | LUNCH & REFRESHMENTS  | 1hr   |
| 14:00 – 14:20hrs | Discussion  | Dr. Elizabeth Namonje, Manager-Programme<br>Accreditation, Higher Education Authority –<br>20mins |
| 14:20 – 15:00hrs | Teaching and Learning Strategies: This will explore innovative teaching methods, assessment techniques, and learning technologies to enhance student engagement and academic achievement.   | Prof Richard Siaciwena – 40mins   |
| 15:00 – 15:20hrs | Discussion  | Prof Richard Siaciwena – 20mins   |
| 15:20 – 15:35hrs | SNACKS & REFRESHMENTS   | 15min   |
| 15:35 – 16:15hrs | Findings from COL-HEA Project: Prospects and Gaps   | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning –<br>40min   |
| 16:15 – 16:40hrs | Discussion  | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning –<br>25min   |
|                  | END OF DAY  |   |



## ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

|  |   | T   |  |
|--|---|---|--|
|  |   |   |  |
| Thursday 27 <sup>th</sup> June – Day 3 |   |   |  |
| <u>TIME</u>                            | <u>THEME</u>  | <u>PRESENTER</u>  |  |
| 08:30 - 08:45hrs                       | Registration  | Ushers  |  |
| 08:45 – 09:00hrs                       | Recap of Day 2  | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of<br>Ceremonies and Corporate Communications<br>Officer, Higher Education Authority |  |
| 09:00 – 09:40hrs                       | Presentation by Zambia Qualifications Authority (ZAQA)  | ZAQA Representative – 40mins  |  |
| 09:40 - 10:00hrs                       | Discussion  | ZAQA Representative – 20mins  |  |
| 10:10 – 10:20hrs                       | SNACKS & REFRESHMENTS   | 20mins  |  |
| 10:20 – 11:00hrs                       | Presentation by Health Professions Council of Zambia (HPCZ)   | HPCZ Representative – 40mins  |  |
| 11:00 – 11:20hrs                       | Discussion  | HPCZ Representative – 20mins  |  |
| 11:20 – 12:00hrs                       | Quality Assurance in Online Education: With the increasing popularity of online learning through Open and Distance Learning (ODL), this subject will be about the best practices for delivering quality online courses, and ensuring student success in virtual environments. | Prof Richard Siaciwena – 40mins   |  |
| 12:00 – 12:20hrs                       | Discussion  | Prof Richard Siaciwena – 20mins   |  |
| 12:20 – 13:00hrs                       | Recommendations from Participants and COL Project on ODL Practice in Zambia   | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning –<br>40mins  |  |
| 13:00 – 14:00hrs                       | LUNCH & REFRESHMENTS  | 1hr   |  |
| 14:00 – 14:20hrs                       | Discussion  | Dr Ruth Aluko – Commonwealth of Learning –<br>20mins  |  |
| 14:20 – 15:00hrs                       | Zambia Standards and Guidelines: The participants will learn about the applicable standards that guide higher education in Zambia. The Zambia Standards and   | Mr. Denny Nsokolo – 40mins  |  |



# ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

|                                      | Guidelines are a basis for the enforcement of Quality Assurance and provide the  |   |  |
|--------------------------------------|--|---|--|
|                                      | minimum expectations in all key areas of quality assurance.  |   |  |
| 15:00 – 15:30hrs                     | Discussion   | Mr. Denny Nsokolo – 30mins  |  |
| 15:30 – 15:50hrs                     | SNACKS & REFRESHMENTS  | 20mins  |  |
| 15:50 – 16:30hrs                     | Quality Assurance in Assessment Practices: Participants will learn about fair assessment methods, grading standards, exam administration procedures, and using assessment results for continuous improvement purposes. | Prof. Innocent Mulenga – 40mins   |  |
| 16:30 – 17:00                        | Discussion  END OF DAY   | Prof. Innocent Mulenga – 30mins   |  |
| Friday 28 <sup>th</sup> June –       | Friday 28 <sup>th</sup> June – Day 4   |   |  |
|                                      |  |   |  |
| <u>TIME</u>                          | <u>THEME</u>   | PRESENTER   |  |
| TIME<br>08:30 – 08:45hrs             | THEME Registration   | <u>PRESENTER</u> Ushers   |  |
|                                      | <del>                                     </del>   |   |  |
| 08:30 - 08:45hrs                     | Registration   | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of Ceremonies and Corporate Communications   |  |
| 08:30 – 08:45hrs<br>08:45 – 09:00hrs | Recap of Day 3  Institutional Audit Processes: Workshop participants will learn about the institutional audit process, and best practices for conducting self-assessments to ensure compliance with quality assurance  | Ushers  Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of Ceremonies and Corporate Communications Officer, Higher Education Authority  Mr. Suzyo Soko, Senior Inspector Institutional |  |



## ORIENTATION WORKSHOP FOR UNIVERSITIES AND UNVIERSITY COLLEGES ON HEA QUALITY ASSURANCE PROCESSES

25<sup>TH</sup> TO 28<sup>TH</sup> JUNE, 2024 - CHISMAR HOTEL, LIVINGSTONE TUESDAY 25<sup>TH</sup> TO FRIDAY 28<sup>TH</sup> JUNE 2024

| 10:20 – 11:00hrs | Continuous Improvement Processes: The    | Dr. Martin Mushumba, Director-Quality          |
|------------------|--|--|
|                  | workshop will learn about the importance | Assurance, Higher Education Authority –        |
|                  | of fostering a culture of continuous     | 40mins   |
|                  | improvement within institutions. The     |  |
|                  | presentation will explore mechanisms of  |  |
|                  | quality assurance being employed in      |  |
|                  | contemporary higher education.           |  |
| 11:00 – 11:20hrs | Discussion                               | Dr. Martin Mushumba, Director-Quality          |
|                  |  | Assurance, Higher Education Authority –        |
|                  |  | 20mins   |
| 11:20 – 11:30hrs | Closing Remarks                          | Professor Kazhila Chinsembu, Director-General, |
|                  |  | Higher Education Authority – 10mins            |
|                  |  |  |
| 11:30 - 11:40hrs | Award of Certificates                    | Professor Kazhila Chinsembu, Director-General, |
|                  |  | Higher Education Authority – 10mins            |
| 11:40 - 11:50hrs | Vote of Thanks                           | HEI Representative – 10mins                    |
|                  |  |  |
| 11:50 – 12:00hrs | Evaluation                               | Mrs Getrude Mubika – 10mins                    |
|                  |  |  |
| 12:00 – 12:10hrs | Closing Prayer                           |  |
|                  | National Anthem                          | Mr. Birbal Boniface Musoba, Director of        |
|                  |  | Ceremonies and Corporate Communications        |
|                  |  | Officer, Higher Education Authority            |
|                  |  | ejjice.,gile. zaadatioatiloy                   |
| 13:00 – 14:00hrs | LUNCH & REFRESHMENTS                     | 1hr  |
|                  | 20.10.1 04.121.11201.111201              |  |
|                  | 1  | 1  |

**END OF PROGRAMME – THANK YOU FOR ATTENDING**